Dupa cum bine stiti, fiecare zona are traditiile si obiceiurile ei iar acestea sunt tratate de cele mai multe ori cu seriozitate maxima.

Noaptea Invierii este un timp al vegherii, nu se doarme si nu se stinge lumina din case pana dimineata. De asemenea, lumina de la biserica se aduce aprinsa pana acasa, apoi se pastreaza pentru anumite practici.

Spre exemplu, in dimineata de Pasti, credinciosii din unele sate atunci cand treg pragul casei de inchina, apoi intra in casa si afuma grinda in chipul crucii. Masa pascala este un obicei aproape general la romani. Inainte de masa se spala fiecare membru a familiei cu apa in care a stat oul rosu, pentru a avea parte de sanatate tot anul. Masa incepe cu gustatul mancarurilor sfintite aduse de la biserica.

Unele obiceiuri pascale populare sunt legate de cinstirea mortilor. Astfel, se folosesc candele din sticla pe care le aprindem la mormantul celor care au incetat din viata, pentru a le oferi cateva clipe de lumina pe lumea cealalta.

In dimineata invierii satenii se duc la cimitir unde pun cate o candela aprinsa si un ou rosu pe morminte, ritul avand o semnificatie anastatica.

Ciocnitul oualor este un obicei foarte cunoscut. Dupa traditie, mai demult, cine spargea oul celuilalt, il dobandea si era al lui. De asemenea, s-a pastrat traditia de a darui oua incodeiata rudelor sau cunoscutilor.

In alte parti, feciorii umbla in zilele Pastilor cu udatul. Ei merg la casele fetelor si le stropesc cu apa parfumata zicand : Hristos a inviat! Bineinteles, odata cu timpul, foarte multe intre obiceiuri au disparut, insa nu trebuie sa uitam sa daruim celor plecati dintre noi o candela aprinsa, care sa le vegheze somnul de veci.

Mai mult de atat, atunci cand luam lumina in noaptea de Inviere, aceasta trebuie pastrata pana ajungem acasa in zorii zilei de la biserica, si nu numai. O candela de calitate ne poate oferi acest lucru, fiind siguri ca nu se va stinge daca avem si noi grija necesara.

Comanda de pe bidrom.ro cele necesare pentru o sarbatoare pascala asa cum se cuvine si bucura-te de calitatea produselor.