Lumânarea este o sursă de lumină și de căldură ce este formată dintr-un fitil introdus într-un bloc de ceară. Dacă în vremurile trecute lumânările erau formate din grăsimi, în zilele noastre acestea se fabrică din ceară de parafină, dar se pot creea și din amestecul de diverse substanțe cum ar fi gelul, soia sau ceara de albine. Numele celui care produce aceste elemente decorative dar și folosite în scop religios se numește lumânărar.

Un procedeu al producerii lumânărilor este următorul: se topsesc 250 kg de parafină și ceară în cantități egale, se încălzesc la foc după care se trece ceara într-un alt cazan. De aici ceara se toarnă într-un recipient prin care urmează să se treacă de 16 ori firele de bumbac. Pentru lumânări mai subțiri firele se trec prin ceară de 6-7 ori.

Pe măsură ce fitilul arde, lumănarea se topește iar parafina se epuizează puțin câte puțin.

În prezent există o foarte variată gamă de lumânări. Producția de lumânări se extinde ușor- ușor și apar din ce în ce mai des noi variante și modele.

Lumânările sunt atât folosite în biserică cât și în diverse spații pentru a contribui la amenajare printr-o notă de eleganță și stil. Producția de lumânări pentru cultul religios le fabrică din materiale pure cum este ceara. Se alege o ceară cât mai curată și de o calitate superioară. Modelele alese pentru lumânarile folosite în biserică nu este unul sofisticat ba mai degrabă destul de simplu. Acest tip de lumânări se prezintă sub forma unor baghete subțiri de dimensiuni diferite având în mijloc fitilul necesar întreținerii arderii.

Când vine vorba de lumânări ce contribuie la decorarea anumitor spații, treburile nu sunt chiar atât de simple. Forma lumânărilor variază destul de mult.Clientul are posibilitatea de a alege ce formă dorește să aibă lumânările care vor face parte din decorul pe care îl alege pentru evenimentul care urmează să aibă loc. Tot acet tip de lumânări decorative au și culori diferite. Se produc astăzi lumânări de toate culorile, mărimile și dimensiunile.

Lumânările nu lipsesc de la nici un eveniment. Fie că este vorba de evenimente plăcute ( nunți, botezuri, cununii, majorate și alte petreceri sau pentru decorarea diverselor spații publice) sau evenimente neplăcute (înmormântări, parastase) lumânările vor fi întrebuințate indubitabil.

Aprinse în casă lumânările ele infuzează casei culoare și mireasmă. Creează o ambianță plăcută și pot duce la o bunăstare și un sentiment de calm de neimaginat.

Căldura emanată în timpul arderii unei lumânări topește ceara care se strânge în jurul fitilului. În final ceara topită se evaporă datorită căldurii și se transformă în vapori de apă și dioxid de carbon.

Cum producția de lumânari este mare și calitatea acestora diferă. O lumânare care scoate fum, mai ales fum negru nu este bine realizată.

Sursa de fum datorată arderii lumânărilor nu este considerată dăunătoare pentru sănătate deoarece este o cantitate nesemnificativă. Funinginea produsă de lumânare este rezultatul natural al combustiei incomplete. Lumânările parfumate nu produc neapărat mai multă funingine decât cele neparfumate.

 Este alegerea dumneavoastră în ceea ce privește modelul de lumânare ales și evident veți ține cont și de evenimentul la care le veți folosi. La această pagină găsiți diverse tipuri de lumânări care vă pot ajuta la îndeplinirea sarcinilor propuse.